چگونه سایت خود را سئو کنیم؟
سئو یا بهینهسازی وبسایت به چه معناست؟
پس از جستجو یک موضوع در موتور جستجوگر گوگل، میبینید که برخی از سایتها در صفحه اول گوگل نمایش داده میشوند، برای قرارگیری وبسایتها در صفحات اول و رتبههای بالاتر، الگوریتمهای بسیار پیچیدهای وجود دارد که با رعایت آنها این اتفاق میسر میشود.
سئو در اصل برگرفته از عبارت search Engine Optimization است که با کلماتی همچون SEO یا بهینهسازی موتورهای جستجو معروف شده و آن را میشناسند.
در تعریف دیگر برای سئو یا بهینهسازی سایت میتوان گفت که به مجموعه اقداماتی که باید انجام داد، یا انجام نداد، تا سایت ما به صفحه اول گوگل برسد، سئو یا بهینهسازی سایت میگویند.
نکته مهمی که باید توجه داشته باشید این است که سئو سایت نیاز به دانش و مطالعه زیادی دارد و بدون اطلاعات کافی نباید به سراغ اجرای آن بروید. چرا که میتواند باعث ایجاد مشکلات جبرانناپذیری در وبسایت شما شود.
چند دلیل مهم برای سئو کردن وبسایت شما
بیشترین ترافیکی که در سایت شما رخ میدهد، توسط موتورهای جستجو صورت میگیرد. معتبرترین موتورهای جستجو مانند گوگل، بینگ و یاهو امکان افزایش بازدید از سایت را ایجاد میکنند، البته شبکههای اجتماعی هم در بالا بردن ترافیک سایت تاثیر بسیار زیادی دارند.
اما از آنجا که موتورهای جستجو به شکل بهتری، کاربران را به سایت هدایت میکنند؛ همه این موارد در صورتی اتفاق میافتد که سئو وب سایت شما به درستی انجام بگیرد. در اینجا به 5 دلیل مهم در رابطه با سئو سایت شما اشاره میکنیم:
- افزایش بازدید از سایت
- جذب مخاطبین هدفمند هر کسب و کار
- صرفه جویی در هزینه تبلیغات
- افزایش درآمد با سئو سایتهای خدماتی
- برندسازی
در واقع سرمایهگذاری بر روی سئو سایت، چه از لحاظ زمان و چه از لحاظ هزینه موجب میشود تا یک رتبه استثنایی در مقایسه با دیگر مارکتینگهای مشابه کسب و کارهای خود و رقبای خود را به دست آورید و به برند سازی کسب و کارتان هم کمک بسیاری کردهاید.
چگونه سئو سایت را شروع کنیم؟
الف) سئو تکنیکال، اولین قدم برای سئو یا بهینه سازی سایت شماست
برای اینکه سئو یک سایتی را از ابتدا شروع کنید، اولین قدمی که باید قبل از هر کاری انجام بدهید، سئو تکنیکال است.
با انجام سئو تکنیکال قدم مهمی در شروع بهینهسازی سایت خود بر میدارید.
در ادامه چند به مورد از فاکتورهای مهم در سئو تکنیکال میپردازیم:
۱) ایجاد ساختار بهینه برای سایت
ساختار سایت هم از نظر سئو سایت و هم در مبحث تجربه کاربری، از اهمیت فوق العاده ای برخوردار میباشد. در واقع ساختار سایت بایستی کاربر پسند، آسان برای پیمایش در میان صفحات مختلف سایت، سریع و در خدمت نیاز و هدف کاربر باشد.
علاوه بر مباحث کدنویسی و طراحی، بحث ساختار محتوایی نیز بسیار مهم است.
دستهبندیهای لازم را در سایت ایجاد کنید و برای دستههای وسیعتر چندین زیر دسته قرار دهید. قرار گرفتن مقالات مرتبط در یک دسته، به کاربران کمک میکند تا راحتتر به مطالب مورد نیازشان دسترسی داشته باشند.
۲) افزایش سرعت سایت
سرعت سایت یکی از فاکتورهای مهم برای گوگل به شمار میآید به طوری که گوگل در مقایسه با سایت رقیب شما، روی فاکتور سرعت خیلی حساس است و اگر سرعت سایت شما در برابر رقیب بالا نباشد، ممکن است سایت شما را به صفحه اول نیاورد!
یکی از راهکارهای افزایش سرعت سایت، استفاده از تصاویر با حجم کم در سایت است که می تواند تأثیر مستقیمی بر روی سرعت سایت شما داشته باشد. استفاده از قالب مناسب، هاست با کیفیت، تصویر و ویدیو بهینه شده هم میتواند در افزایش سرعت وبسایت شما موثر باشد. همچنین میتوانید برای افزایش سرعت سایت و بهینه کرد تصاویر خود نیز از افزونه هایی که برای بهینه سازی تصویر هستند هم استفاده کنید.
۳) ساخت فایل robots.txt
این فایل در واقع راه ارتباطی سایت شما با رباتهای گوگل است و به شما کمک میکند تا به خزندههای گوگل اعلام کنید که کدام یک از صفحات سایت شما در نتایج گوگل نشان داده شود یا نشان داده نشود. (نشان داده شدن سایت شما توسط موتورهای جستجو؛ یعنی اینکه سایت شما ایندکس شده است)
فایل robots.txt مهم است و باید در هر سایتی وجود داشته باشد. این فایل معمولا دارای محتویاتی بدین شکل است:
- * :User-agent
- / : Allow
- Sitemap: https://example.com/sitemap.xmاگر وبسایت شما وردپرسی است، کافی است افزونهی Yoast Seo را نصب کنید. این افزونه فایل Robots.txt را برای وبسایت شما ایجاد میکند.
۴) حفظ امنیت سایت و اطلاعات کاربر
امنیت سایت برای گوگل خیلی مهم است و در سئو سایت شما هم تاثیر زیادی دارد. یکی از مواردی که در امنیت سایت نقش جدی دارد، خصوصا برای سایتهای فروشگاهی، استفاده از پروتکلهای ssl میباشد.
اگر کنجکاو هستید در رابطه با گواهی ssl و تاثیرات مهم آن در سئوی سایت خود بیش تر بدانید و در رابطه با آن اطلاعات کسب کنید می توانید به وب سایت ما مراجعه کنید.(مطالعه بیش تر در رابطه با گواهی ssl)
۵) ساخت نقشهی سایت
سایت مپ هم همانند فایل robots.txt یک فایل xml است که مخصوص رباتهای گوگل میباشد. در نقشههای سایت، تمامی لینکهای شما شامل تصاویر، مقالات و محصولات، قرار میگیرند. خزندهها این لینکها را راحت تر شناخته و به مطالب سریعتر دسترسی پیدا میکنند.
اگر وبسایت شما وردپرسی است، کافی است افزونهی Yoast Seo را نصب کنید. این افزونه، نقشهی سایت را برای وبسایت شما ایجاد میکند.
۶) موبایل فرندلی و رسپانسیو کردن سایت
همانطور که میدانید بسیاری از کاربران ممکن است به لپ تاپ یا کامپیوتر دسترسی نداشته و با گوشی موبایل خود به دنبال نیاز و وبسایت مدنظر خود بگردند.
وبسایتهایی که از تکنولوژیهای موجود در تلفنهای همراه جهت ارائه محتوای متناسب با آن استفاده میکنند، وبسایتهای موبایل فرندلی و رسپانسیو یا واکنش گرا گفته میشوند.
بی شک موبایل فرندلی بودن یک سایت، تأثیر مثبتی در سئو آن خواهد داشت. در واقع از نظر موتور جستجوگر گوگل، هر سایت موبایل فرندلی، سایتی به روز و کاربردی تر بوده و میتواند رتبه بالاتری را هم دارا باشد.
ب) On page seo یا سئو داخلی
در گام دوم باید به سراغ سئو داخلی برویم. سئو داخلی به مجموعهای از اقداماتی که داخل سایت انجام شده و توسط آنها سرعت ایندکس صفحات وبسایت بالا رود، میگویند. در ادامه اصول مهم سئو داخلی را معرفی میکنیم:
۱) بهینه سازی تصاویر سایت
تصاویر استفاده شده در سایت، بایستی با حجم کم و نام مناسبی مورد استفاده قرار بگیرند. استفاده از خاصیت alt تصاویر یا همان متن جایگزین، اهمیت جدی در بهینه سازی تصاویر وبسایت دارد که بایستی از کلمه کلیدی داخل این متن جایگزین، استفاده کنید.
۲) تولید محتوای باکیفیت
به جرئت میتوان گفت که مبحث تولید محتوا، 30 درصد از مسیر سئو و بهینه سازی یک وبسایت را شامل میگردد.
انجام تولید محتوای هدفمند و مرتبط با حوزه کاری، پس از تحقیق کلمات کلیدی ارزشمند، میتواند، سایت شما را به صدر نتایج گوگل رسانده و در رقابت با سایر رقبا حفظ کند.
۳) لینک سازی داخلی
یکی دیگر از فاکتورهای مهم در مبحث سئو داخلی، لینک سازی داخلی و ارتباط بین صفحات داخلی سایت است.
لینک سازی داخلی علاوه بر اینکه کمک میکند تا کاربران به صفحات دیگر سایت شما پیمایش کنند؛ به موتورهای جستجو هم کمک می کند تا از این طریق به صفحات مختلف سایت شما سر بزنند.
یادتان باشد، هر صفحه از سایت شما که لینک داخلی ندارد، صفحه ای مرده به شمار آمده و ممکن است بعد از چند وقت از نتایج گوگل خارج گردد. پس در هر صفحه از وبسایت خود، به صفحات مرتبط دیگر، لینک بزنید.
ج) سئو محتوا
۱) انتخاب کلمه کلیدی
انتخاب درست و اصولی این کلمات، میتواند به روند سئو و بهینهسازی سایت، کمک بسیاری کرده باشد.
اگر نمیدانید کلمات کلیدی چه کلماتی هستند؟ باید بگوییم که کلمات کلیدی، کلمات یا عباراتی هستند که کاربران با جستجوی آنها، میتوانند وب سایت شما را پیدا کنند.
از این موضوع می توان اینطور استنباط کرد که پس کلمات یا عبارات کلیدی، بایستی مطابق با حوزه کاری شما باشند. به عنوان مثال اگر حوزه کاری شما، در زمینهی فروش لباس مجلسی زنانه است، برخی از کلمات کلیدی حوزه کاری شما عبارتند از:
- لباس مجلسی زنانه شیک
- لباس مجلسی زنانه جدید 2021
- قیمت لباس مجلسی زنانه
نکته مهم پیرامون انتخاب کلمات کلیدی این است که در ابتدا بر روی کلمات کلیدی دنباله دار که رقابت کمتری دارند، کار کنید. به عنوان مثال بجای کار بر روی کلمه کلیدی خرید لباس مجلسی، بر روی کلماتی همچون خرید لباس مجلسی شیک زنانه، یا خرید لباس مجلسی زنانه جدید کار کنید که نتایج بهتری را هم دارد.
یکی از ابتدایی ترین روش های پیدا کردن کلمات کلیدی، پیشنهادات گوگل است. به این طریق که شما ابتدا کلمه کلیدی مد نظر خود را نوشته و با زدن کلید space روی کیبورد خود، لیستی از کلمات کلیدی کوتاه و بلند را مشاهده میکنید که هر کدام میتوانند مهم باشند. در تصویر زیر ما این کار را برای کلمه کلیدی لباس مجلسی زنانه انجام دادیم:
۲) تولید محتوا منظم
پس از پیدا کردن کلمات کلیدی مناسب حوزه کاری خود، نوبت به انجام تولید محتوای منظم میرسد. به خصوص زمانی که سایت شما تازه تأسیس شده، برای آنکه بتواند خودش را به گوگل اثبات کند و از سند باکس گوگل خارج شود، انجام تولید محتوای منظم بسیار مفید است.
گوگل سایت های تازه تأسیس را در محیطی به نام سند باکس نگه میدارد تا ببیند این سایت چقدر بر اصول و قواعد سئو پایبند بوده و رفتاری خارج از قوانین عادی برای گرفتن رتبه انجام نمیدهد.
۳) آنالیز و کنترل محتوا از نظر سئو
دو افزونه پرکاربرد جهت سئو محتوا سایت های وردپرسی عبارتند از:
- افزونه یواست سئو Yoast Seo
- افزونه رنک مث Rank Math
به عنوان مثال در افزونه یواست سئو، که معمولا پایین ویرایشگر هر صفحه از سایت وردپرسی قرار داشته، امکانات و قابلیتهای خوبی وجود دارد که میتواند در بهبود سئوی محتوای آن صفحه از سایت، کمک شایانی کند.
در قسمتی از این افزونه، شما کلمه کلیدی اصلی محتوای صفحه خود را وارد می کنید.
در قسمت بعدی میتوانید عنوان و توضیحات متا را برای صفحه مد نظر خود بنویسید.
توضیحات متا، بعد از تگ عنوان، در نتایج گوگل ظاهر میشوند که اهمیت جدی در سئوی محتوای شما دارند.
در لیست بعدی شما میتوانید آنالیزی از سئو محتوای خود را مشاهده کنید و تمامی چراغهای نارنجی و قرمز را به چراغ سبز تبدیل کنید. (البته که نیاز نیست تمامی چراغها سبز شوند چرا که این افزونه، یک ربات است و فقط به آنالیز بهتر، کمک میکند)
۴) عدم داشتن محتوای تکراری
داپلیکیت کانتنت یا محتوای تکراری داخل سایت، نمره منفی برای سئو سایت محسوب میگردد و تا آنجا که ممکن است محتوای تکراری نباید درون سایت منتشر گردد.
۵) استفاده از urlهای صحیح و بهینه
استفاده از urlها یا همان آدرس صفحات، به صورت درست میتواند در بحث سئو تکنیکال سایت ارزش بالایی داشته باشد. سعی کنید از کلمات بی ربط در URL استفاده نکنید و بیشتر حالت توصیفی برای این بخش در نظر بگیرید.
استفاده از urlهای خیلی طولانی توصیه نمیشود و همچنین پیشنهاد میگردد تا یو آر ال ها را حتما به زبان انگلیسی بنویسید.
۶) استفاده از تگهای عنوان (H)
استفاده از تگهای عنوان h به درستی، اهمیت زیادی دارد، h مشخص کننده ارزش کلمات است و از شماره ۱ تا ۶ وجود دارد، با ارزش ترین تگ شماره یک است که در هر صفحه از وبسایت تنها یک بار باید استفاده شود.
برای عناوین داخلی صفحه سایت که ارزش بیشتری دارند، تگ h2 مناسب تر بوده و برای سایت زیر عنوانها هم میتوان از تگ h3 و … نیز بهره برد.
Off page seo یا سئو خارجی
سئو خارجی برخلاف سئو داخلی که بر روی طراحی و عملکرد درون وبسایت فعالیت داشت، شامل اقدامات و تغییراتی است که در خارج از وبسایت باید انجام شود و به طور عمده بر روی لینک سازی و لینک گرفتن از وبسایتهای معتبر فعالیت میکند.
در اینجا به چند اقدام مهم در بهبود سئو off page میپردازیم:
- ایجاد شبکه بک لینک سازی قوی
- کامنت گذاشتن در وبلاگ های مرتبط
- فعالیت در انجمن های گفت و گویی و سایت های پرسش و پاسخ
- خرید بک لینک و رپورتاژ آگهی
- فعالیت در شبکه اجتماعی
در مورد سئو خارجی و ایجاد شبکه بک، در مقالاتی بحثهای مفصل تری داشتهایم که برای مطالعهی آن میتوانید به صفحات سئو خارجی مراجعه کنید.
نکته مهم در استفاده از روشهای سئو سایت
در این مقاله سعی کردیم به سوال چگونه سایت خود را سئو کنیم؟ پاسخ دهیم و راهکارهایی را ارائه دهیم که بتوانید وبسایت خود را بهینه سازی کنید. توجه کنید که استفاده از هر کدام از روشهای گفته شده باید به صورت درست و اصولی انجام شود؛ در صورت استفاده نامناسب موجب از دست رفتن جایگاه سایت و یا به طور کامل افت رتبه سایت میشود و همچنین رعایت نکردن اصولی برخی از قوانین سبب پنالتی شدن سایت شده که جبران این مشکل بسیار سختتر از سئو سایت جدید است.
دیدگاهتان را بنویسید